Kako ukloniti mrlje od flomastera na licu, zidu i odeći?

Za početak ne brinite, mrlje znače da su mališani uživali, slobodni, nesputani i neopterećeni. A i kada bratu ili sestri, ili sebi samima nažvrljaju nešto po licu i telu, sve je to deo kreativnog razvoja mališana.

Roditelji ste? Ukoliko je odgovor DA, sigurni smo da ste bar jednom, nakon kreativnog izražavanja svog deteta, imali posla sa mnoštvom šarenih mrlja, po odeći, zidovima, nameštaju, licu, i svim drugim mogućim i nemogućim površinama, na kojima olovkama, flomasterima, temperama, nije mesto.

Moramo da priznamo da ove mrlje po raznim, već pomenutim delovima stana, počinjemo svesno, u dogovoru sami sa sobom, radi svog mira, da NE PRIMEĆUJEMO. Naravno da nisamo oduševljeni istima, i naravno da održimo bukvicu autorima ovih „umetničkih dela“, i pričamo, pričamo, pričamo, da je papir ZA crtanje, ali prosto, sve češće uključujemo opciju „ignore“, kada se o raznim vrstama mrlja radi.

Kada su flomasteri  deca u pitanju, pravila su sledeća:

  • Papir je dosadan
  • Što više flomastera, igra je interesantnija
  • Što je jača boja, to mi je zanimljivija
  • Sa flomasterom je najbolje crtati po sebi (ili licu mlađe sestre)
  • Flomasteri su odličan izbor za moj prvi mural U STANU

 

Kako ukloniti mrlje od flomastera sa dečije kože?

  • Sapun, posebno ako se situacija sa kreativnim izražavanjem dešava u kući, može pomoći, ali najčešće je potrebno nekoliko pranja, pa ne brinite ako iz prve ne skinete sve.
  • Baby ulje – možete takođe probati, naročito ako sapun ne skine sve. Sve zavisi od vrste flomastera, jer različito reaguju u dodiru sa vodom i sredstvima za pranje. Neke ćete lakše skinuti sapunom, a neke ne. Natopite vaticu/tufer baby uljem i nežno istrljajte išarano mesto na telu.
  • Vlažne maramice, posebno ukoliko se žvrljancija desi kada niste kod kuće. Ne postoji mama koja nema paket vlažnih maramica negde nadohvat ruke, s tim što, ako je situacija baš kritična, trebaće vam pola paketa. Potražite one koje su blage za nežnu dečju kožu.
  • Obični alkohol stupa na scenu kada sapun i ulje zakažu. Ipak budite pažljivi jer alkohol pomalo i isušuje dečiju kožu, pa je nakon čišćenja namažite i nekom kremicom.
  • Sirće ili limun. Sigurno već znate da su sirće i limun prilično jaka prirodna sredstva za čišćenje, pa mogu ukloniti i mrlje od flomastera. Takođe i ovde budite pažljivi i obavezno nakon tretmana dobro isperite dečiju kožu vodom.

Kako ukloniti mrlje od flomastera sa zidova i nameštaja?

Negde smo naišli na savet da se mrlja od flomastera može uz pomoć zubne paste skinuti sa zida, ali iskreno nismo probali. Čekamo da se skupe, tolerišemo ih (čitajte ne primećujemo ih) do nekog trenutka, a kada postane kritično, rade valjak i boja, gore-dole, i zid je opet čist.

Što se tiče fleka po nameštaju, uglavnom koristimo redovna sredstva za prašinu, eventualno može se pokušati nežno trljanje uz pomoć alkohola, mada moramo priznati, nisamo pokušavali, iako neki kažu da je bilo rezultata.
Ako i vi imate koji savet, napišite nam, da dodamo!

Kako ukloniti mrlje od flomastera sa odeće?

I odeća strada, rekosmo već, ništa neobično, pa i Džon i Majkl su mapu Nedođije nacrtali na tatinoj košulji (knjiga Petar Pan), i gospodin Darling nije baš bio radostan zbog toga, ali šta će čovek. Ne znamo šta bih ovde pametno rekli, što već ne znate, zakon je mašina za veš, i deterdžent koji inače koristimo, ne primenjujemo nekakve dodatne tehnike.
Eventualno, probajte mrlje izvući specijalnim sredstvima namenjenim upravo za skidanje mrlja, koje možete kupiti u svim drogerijama. Za baš kritične situacije, pravac hemijsko čišćenje. I to je to 🙂

 

Kako sprečiti mrlje od flomastera?

Mrljanje bojama teško da ćete sprečiti, i nemojte. Igra bojama je važan deo odrastanja i dečijeg razvoja.