Zašto treba negovati kreativnost dece?

Deca nesputano i slobodno pokazuju kreativnost i maštu kroz tako jednostavne, svakodnevne situacije, Bilo da crtaju ili se samo igraju, ispitujući svet oko sebe, eksperimentišu i često dolaze do zaključaka ili kombinacija koje su nekada neobične nama matorima.

 

Možda neće praviti svetski priznata umetnička dela, ali će svaki rad biti prepun mašte.

Klinci počinju da šaraju na papiru čim nauče da drže bojicu, ali likovi nisu prepoznatljivi sve do treće godine. U ovom ranom dobu crtanje, šaranje predstavlja odličnu vežbu za motorički razvoj, a sa druge strane svaka i najmanja pohvala podiže samopouzdanje.

Prvi crteži se su skup krivudavih linija i tačkica, a kako dete raste tako svaki crtež postaje bogatiji i sadržajniji. Sa druge strane, slikanje prstima, oblikovanje plastelina, sve to doprinosi kreativnom izražavanju.

Bližeći se trećem rođendanu, dete već ima nameru da crta neke stvari, iako su one na njegovom crtežu dosta izobličene, ali je već savladalo tehniku slikanja prstićima.

Sa tri i po godine dete već ume da nacrta velike i male krugove, pravougaone oblike, linije i tačke. Kombinujući ih dobija se oblik koji može na nešto podsećati. A upravo tada, kada postane svesno da ove kombinacije podsećaju na neki objekat ili lik, ono počinje svesno tako i da ih crta ili pravi. Sa druge strane, različiti modeli napravljeni od masa za modelovanje sve više dobijaju na formi, obliku i prepoznatljivosti.

Dete crta, pravi i smišlja ono što ga zanima a ne samo ono što vidi, nego ono što smatra da treba tamo da bude.

Između pet i sedam godina svi dečji radovi postaju slikovitiji i često imaju više od jednog motiva ali su  i dalje simboli onoga što dete vidi, a ne realna slika.

 

 

Od velike je važnosti odabrati adekvatan pribor za grafomotorne aktivnosti dece. Pribor može uveliko olakšati deci rad, ali isto tako, ukoliko nije odgovarajući, može ga i otežati.

Maloj deci je dovoljna jedna ili dve boje, barem u početku, a potom dodavati nekoliko. Najbolje je da to budu drvene bojice i to deblje, jer su one pogodnije za držanje, imajući u vidu još uvek nedovoljno spretnu dečiju šaku i prstiće. Savremene bojice su trostrano dizajnirane i tako, već od malih nogu omogućavaju troprsni hvat. Ako znamo kako se brzo zamori dečja ručica, nenavikla na tu vrstu finih pokreta, pravilno držanje olovke omogućava manji utrošak energije prilikom crtanja, a samim tim i dužu aktivnost.

Kod dece predškolskog i ranog školskog uzrasta, koja već duže vreme koriste pribor za crtanje, fina motorika šake je mnogo bolja, pokreti su precizniji, izdržljivost veća. Ideje za crtanje su mnogo naprednije, crteži maštovitiji, što ujedno podrazumeva i sofisticiraniji izbor pribora za crtanje. Ali i u ovom slučaju je veoma važno voditi računa da taj pribor bude adekvatan. To podrazumeva anatomski oblik olovke-boje, da mina ili boja bude mekana, da ostavlja dovoljno jak trag.

Ostali materijali poput plastelina i masa za modelovanje treba da budu kvalitetne, netoksične, proverene, kako ne bi došlo do povređivanja dece.

 

Inspirisani dečjom kreativnošću i željom za izražavanjem, Maped je obogatio svoju ponudu proizvoda novom linijom – Maped Creativ

U pitanju su kreativni setovi namenjeni različitim uzrastima i interesovanjima dece, koji za cilj imaju razvoj grafomotoričkih sposobnosti kroz kreativno, maštovito izražavanje i zabavu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *