Postoji sedam načina zbog koje vam pravljenje spiskova može olakšati život!

Pravljenje listi – za kupovinu, poslvoa koje treba obaviti, radnih zadataka – možda bi mogli da budu prvi korak u tom smeru.

Postoji određeno zadovoljstvo u popisivanju ideja, planova i podsetnika, a može da bude korisno i iz mnogih drugih razloga.

Bez obzira na to da li ste dugogodišnji ljubitelji spiskova ili to tek treba da postanete, neka saznanja o prednostima zapisivanja stvari, možda će vas iznenaditi.

I da, u pravu ste: ovo je lista o listama.

1. Oslobađaju misli

Osim očigledno bolje organizacije, postoji više toga zašto je pravljenje liste zadataka korisnije nego što mislite.

Zapisivanje obaveza koje treba da uradite može vam pomoći da napravite prioritete i planove, da sredite misli, organizujete vreme i da veće zadatke obavite kroz nekoliko manjih koraka.

Štaviše, sređivanje misli njihovim stavljanjem na papir, pomoći će vam da ostanete smireni.

I još jedan veliki plus: prelaženje kroz listu nakon što ste obavili poslove, može vam doneti osećaj zadovoljstva.

Niste baš uvereni u ovo što čitate? Neurolog Danijel Levitin kaže da u glavi možemo da držimo samo četiri stvari odjednom, tako da su nam liste potrebne kako bismo oslobodili misli i izbegli osećaj da smo nešto zaboravili.

2. Čine vas uspešnijim

Liste zaista mogu da vas učine uspeštnijim i produktivnijim.

Istraživanje o postavljanju ciljeva psihologa Džordana Petersona pokazalo je da učenici postižu znatno bolje rezultate ako prate proces koji uključuje razmišljanje o njihovim prošlim navikama i sastavljaju listu konkretnih ciljeva za budućnost.

Slično tome, studija koju je sproveo FL Schmidt iz 2013. pokazala je da produktivnost zaposlenih raste za 10 odsto ako im se pomogne u postavljanju specifičnih, izazovnih, realnih ciljeva.

Zato uzmite olovku i papir i počnite sa unosom nekih velikih ambicija.

3. Štede vam novac

Liste za kupovinu su više od načina da nešto ne zaboravite u supermarketu – vremenom vam mogu uštediti ozbiljan novac.

Zapisivanjem svega što vam je potrebno pre nego što krenete u prodavnice, možete se zaustaviti u nepotrebnim ili ekstravagantnim impulsnim kupovinama.

To, naravno zahteva stepen samokontrole. Dakle, ako smatrate da je to previše teško, pokušajte da sebi dopustite jednu stavku više nego što je na spisku po kupovini.

4. Pomažu u podizanju samopouzdanja i samopoštovanja

Ako ste ikada osećali da niste dovoljno dobri i da život prolazi pored vas, spisak bi mogao da vas spasi.

Zapisivanje postignuća – velikih i malih – može biti iznenađujuće jednostavan način da se podsetite koliko ste zapravo odlični.

Bilo da je reč o akademskim, profesionalim ili jednostavno ličnim pobedama. Uključite sve: penjanje na planinu, polaganje ispita, dolazak do kraja izazovne knjige, prvi istrčani kilometar…

Ljudima koji se bore sa niskim samopoštovanjem, dobrotvorna ustanova za mentalno zdravlje Mind preporučuje da naprave listu od 50 stvari koje vole kod sebe, čak i ako vam je potrebno nekoliko sedmica da promislite o tome ili morate da pitate prijatelja za ideje.

Onda svakog dana pogledajte na neki drugi deo liste kako biste lagano shvatili svoje brojne kvalitete.

5. Pomoći će vam da ne pravite greške

Spiskovi vam mogu pomoći i da izbegnete katastrofe.

Bez obzira na to da li planirate venčanje, selidbu ili se pripremate za odmor, bitno je da imate detaljan popis svega što treba da uradite unapred – na taj način nećete da zaboravite burme, da rezervišete mesto ili da ponesete pasoš.

U bolnicama, gde male greške mogu da budu kobne, kontrolne liste spasavaju živote svaki dan.

Prvi formalni medicinski kontrolni spisak u SAD uveden je kako bi se osiguralo da su intravenske epruvete pravilno ubačene u grudi pacijenata prateći pet jednostavnih koraka.

Rezultat je bio pad infekcija sa četiri odsto na nulu za samo 15 meseci, spasavanje skoro 1.500 života i ušteda 200 miliona dolara.

6. Pomažu vam da ostanete usredsređeni

Jeste li ikada čuli za efekat Zeigarnika?

Ovaj psihološki princip kaže da naš mozak pamti zadatke koje smo ostavili nedovršene bolje od stvari koje smo zaista postigli.

Kao posledica toga, kada pokušavate da se usredsredite na nešto važno, često ćete biti ometani drugim nedovršenim poslovima.

Odgovor? Psiholozi kažu da bi trebalo da zapišete sve neispunjene ciljeve.

Ako vaš mozak zna da se nosi sa njima, onda ćete biti u mogućnosti da se koncentrišete na zadatak koji imate.

7. Pomoć pri suočavanju sa stvarima koje ste odlagali

Svi imamo nekoliko nelagodnih stvari za koje znamo da treba da uradimo, ali ih odlažemo.

Pa, sada je vreme da ih zapišemo i označimo.

Ispunjavanje svih obaveza sa te liste može da donese neverovatno zadovoljstvo, a da ne pominjemo olakšanje misli.

Zato ih obavite – isperite posude, očistite potkrovlje, zakažite taj stomatološki pregled.